Zachte huid en goed voor uw lichaam          Tot levenslange garantie mogelijk          Bespaar op uw energiekosten           Sanitaire apparaten kalkaanslag vrij

Hoe werken onze waterontharders?

Er zijn verschillende redenen om een waterontharder aan te schaffen. Mensen investeren in een waterontharder om minder tijd aan schoonmaken te besteden, omdat het beter is voor uw huid of om geld te besparen op schoonmaakmiddelen. Maar weet u ook hoe een waterontharder werkt? 

Een waterontharder werkt met een ionenwisselaar. Deze verwijdert alle deeltjes (ionen) uit vloeistoffen (water). Hiervoor gebruiken we harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. Ieder harsbolletje filtert het calcium uit het water. Zijn de balletjes verzadigd met calciumdeeltjes? Dan moet u de ontharder spoelen om te blijven profiteren van de voordelen van zacht water.

Werking waterontharder in 4 stappen uitgelegd

Ondanks dat ze niet groot zijn, zit er behoorlijk wat techniek in een waterontharder. Het is een heel proces om van hard water naar 100% kalkvrij water te gaan. Om u hier een beter beeld bij te geven leggen we in 4 stappen uit hoe een waterontharder werkt. 

Stap 1:  Krachtige werking van kunsthars

Het water stroomt vanuit de leiding naar de waterontharder. In iedere waterontharder zit een kolom, gevuld met kleine bolletjes van kunsthars. De kalkdeeltjes kleven aan de harsballetjes. Daardoor blijft alle kalk in de waterontharder achter en blijft er zacht water over.

Stap 2: Spoelen met water en zout

Tijdens het proces van waterzuivering blijven steeds meer kalkdeeltjes achter in de waterontharder. Er komt een moment dat alle harsballetjes vol zitten met kalkdeeltjes en het water niet meer goed zuiveren. Daarom is het belangrijk om regelmatig uw waterontharder te spoelen. 

Stap 3: Regeneratieproces

Het spoelen van uw waterontharder noemen we ook regenereren. Regenereren is niks anders dan het hars schoonspoelen met pekelwater. De waterontharder zuigt pekelwater uit het reservoir naar de harscilinder. Het pekelwater spoelt alle opgevangen kalkdeeltjes van de harsbolletjes. Nu is het hars weer schoon en klaar om nieuwe ionen aan te trekken.

Stap 4: Altijd de beste kwaliteit drinkwater

Na het regeneratieproces voert de waterontharder het spoelwater vanuit de harscilinder af naar het riool. Dit gebeurt via de afvoerslag. Zo komt het spoelwater nooit in aanraking met het drinkwater. Zo garanderen wij de beste kwaliteit drinkwater. 

Voor- en nadelen van een waterontharder

Waterontharders worden met de dag populairder onder een breed publiek. Niet alleen omdat het geld bespaart, maar ook omdat waterontharders een voordelig effect hebben op uw huid en haar. Daarnaast zijn agressieve schoonmaakmiddelen overbodig en was het schoonmaken nog nooit zo makkelijk.

Een waterontharder zet hard water dus om in zacht water en dat brengt behoorlijk wat voordelen met zich mee. Zacht water is namelijk goed voor veel dingen in uw huis. Hieronder sommen we een aantal voordelen van het kopen van een waterontharder even voor u op:

Voordelen van een waterontharder

Bespaar geld met een waterontharder

Verleng de levensduur van uw huishoudelijke apparaten. Een waterontharder is beter voor uw boiler, wasmachine en koffiezetapparaat. Het zachte water is 100% kalkvrij en zorgt dat interne onderdelen niet meer verkalken. Daar komt bovenop dat u ook niet meer hoeft te investeren in dure ontkalkingsmiddelen. 

Tegeloppervlakken blijven langer glanzen

Na het intensief schoonmaken van tegeloppervlakken wilt u dat deze zo lang mogelijk glanzen. Een waterontharder draagt hieraan bij. Het zachte water voorkomt klakaanslag. Zo blijven ook uw douchewanden en cabines langer stralend schoon.

Stralende kranen en douchekoppen

Kranen en douchekoppen behouden langer hun oorspronkelijke glans bij zacht water. Hierdoor hoeft u niet langer met azijn of een speciaal antikalk middel deze te ontkalken. 

Minder poetsen

Een van de grootste voordelen is dat u een hoop tijd bespaart op het poetsen. Doordat u poetst met onthard water, ontstaan er geen kalkvlekken meer op vloeren, werkbladen, tegeloppervlakken of ramen. Dat scheelt een hoop doffe plekken die u later weer met speciale middelen moet verwijderen.

Agressieve schoonmaakmiddelen zijn overbodig

Een waterontharder zorgt dat u geen agressieve schoonmaakmiddelen meer nodig hebt voor het verwijderen van kalkvlekken. Dat is beter voor uw spullen, uw huid én het milieu. 

Beter voor uw huid en haren

Zacht water is beter voor uw huid en haren. Kalk zorgt dat zeepresten minder goed oplossen en droogt tegelijkertijd uw huid uit. Voorkom huidproblemen en irritaties met het gebruik van zacht water. 

Nadelen van een waterontharder

Het is een investering

Een waterontharder is niet goedkoop. Reken op minimaal € 1.100 (inclusief installatiekosten). Hier komen de kosten voor het zout en periodiek onderhoud nog bij. We noemen het niet voor niets een investering. Het is een behoorlijk bedrag om neer te leggen. Daar staat tegenover dat u hiermee de levensduur van uw apparaten verlengt en u bespaart op schoonmaakmiddelen. Op de lange termijn verdient u deze kosten ook weer terug.

Houd rekening met periodiek onderhoud

Zorg dat u uw waterontharder minimaal eens per jaar onderhoudt. Het onderhoud is belangrijk om te zorgen dat uw waterontharder goed en veilig blijft werken. Afhankelijk van hoe handig u bent, kunt u ervoor kiezen om het onderhoud zelf uit te voeren.

Een waterontharder neemt ruimte in beslag

Met de technieken worden waterontharders steeds compacter. Hoe klein ze ook zijn, ze nemen ruimte in beslag. U moet hiervoor dan wel de ruimte hebben. Meestal plaatsen we de ontharder net na de watermeter. De reden is dat u ook weer het pekelwater moet afvoeren. De afvoerleiding kunt u aansluiten op de afvoer van de wasmachine, vaatwasser of een ander soort afvoer.

Onderhoud waterontharder

Een waterontharder gaat (bij goed onderhoud) lang mee. Jaarlijks onderhoud zorgt dat u uw waterontharder preventief reinigt en alle onderdelen controleert. Dit garandeert ook een optimale werking en de beste kwaliteit drinkwater. 

Tips voor onderhoud waterontharder

De beste waterontharder voor uw situatie

De kans is groot dat u op dit moment de vervelende gevolgen ervaart van hard en kalkrijk water. De oplossing is binnen handbereik. Maar misschien vraagt u zich nog af of een waterontharder nodig is en welke het beste past bij uw situatie? In onze brochure ontdekt u hoe Waterontharder24 het verschil maakt. We sturen de brochure direct naar uw e-mailadres.

Waterontharder kopen?

Neem contact met ons op!

Wij zijn specialist in waterontharders en helpen u graag met het vinden van de beste waterontharder voor uw woning.